blij met jezelf
vorige
volgende
 
blij met mezelf

Terwijl ik een badkamerkastje in de grondverf aan het zetten was op de nieuwe slaapkamer van mijn zoon, lag hij vanuit zijn hoogslaper gezellig tegen me aan te kletsen. Onderwijl speelde hij een spel op zijn gameboy. Hij had een truc van het Internet afgehaald en voerde hem achter elkaar uit op het minibeeldschermpje.
Hij was zo vreselijk in zijn nopjes met het feit dat hij deze vaardigheid te pakken had dat hij glunderend zei:
‘Mam, ik ben zo ontzettend blij dat ik mij ben.’ Ik keek met mijn met witte verf besmeurde gezicht glimlachend naar hem op. ‘Zo, vent, dat is nog eens mooi om te horen.’
‘Ja, het is gewoon heerlijk om Bob te zijn. Helemaal als je zo’n goeie truc kan. Ik zit prima in dit lichaam.’

Terwijl hij verder gameboyde en ik gestaag mijn kastje witte, drongen de woorden van mijn zoon tot me door. Hij is blij met zichzelf. Hij voelt zich goed over zichzelf. Hij is tevreden. Sterker dan dat hij glundert, dus is hij gelukkig. Wat heerlijk!!!
En wat het voor mij nog veel specialer maakte was het feit dat hij dit zomaar uit kon spreken. Hij had een gevoel en kon het verwoorden. Ik vind dat nogal bijzonder omdat hij pas tien jaar oud is. Natuurlijk zal iedere moeder wel over haar spruiten denken ‘het is een bijzonder kind en dat is ie’, gelukkig wel. Want als je ouders zo niet over je denken, wie doet het dan wel?
Dus zo dacht ik dat ook eens te meer over mijn zoon.
Maar… u weet het inmiddels, vooral ook uit eigen ervaring natuurlijk. Gedachten stoppen daar natuurlijk niet. Dus toen zoonlief allang vertrokken was en ik met het tweede kastje bezig was, vroeg ik mij af hoe het komt dat ik zo vaak hoor van mensen dat ze helemaal niet blij zijn met zichzelf. Zijn dat mensen die nog nooit blij geweest zijn met zichzelf, of hebben ze dat gevoel door de jaren heen verloren?
‘Vind jij jezelf lief?’ vroeg iemand laatst en voegde toe: ‘zou jij het met jezelf uithouden in een hutje op de hei?’ Ik vond dat erg interessante vragen. Ik vraag mij nu af: ‘wat gebeurt er dat mensen dat zelfgevoel verliezen en de hamvraag: wat kunnen we doen om ze dat goede gevoel weer terug te laten ervaren?’
Column vol, helaas, volgende keer verder…
Martine Clausen, vragend.


Heeft u vragen of wilt u reageren: klik hier