{image}
Van vrouw tot vrouw
vorige
volgende
column 2007-1

Deze column heb ik voor jou geschreven. Speciaal voor jou. Ik wilde je laten weten dat ik aan je denk. Het is niet altijd zo gemakkelijk in het leven. Dat weten wij allebei. Door de jaren heen kom je er achter dat het leven echt in golven komt. De goede tijden worden onherroepelijk afgewisseld met mindere, soms zelfs barre tijden. Dat weten wij. Soms als je zojuist een donkere nacht van de Ziel periode hebt doorstaan en je dat eigenlijk niet echt met iemand hebt kunnen delen, dan kan het leven behoorlijk eenzaam aanvoelen. Zit je nu in deze fase? Of is het nu nog donker? Of gaat het nu eigenlijk net weer lekker met je?
In welke fase je je ook bevindt, ik herken ze allemaal. De donkerste periode is de fase dat je je afvraagt wat de zin hiervan eigenlijk is. Als je daar nu in zit, dan wil ik je zeggen dat alles maar dan ook alles in de werkelijkheid van het leven zoals wij het ervaren gekenmerkt wordt door een begin een midden en een eind. Zelfs deze roetzwarte tijd, die zal op een dag eindigen. Of je nu aan het begin zit, hetgeen je niet echt kan weten, of in het midden, als je al een tijdje zit af te zien, of je merkt dat het allengs lichter begint te worden. Ik weet wat je doormaakt en voel met je mee. Ik wil je zeggen dat ik met je meeleef. Als Zuster. In de Noord Amerikaanse Indianenleer wordt erg veel belang gehecht aan het begrip Zusterschap. Het betekent dat vrouwen steun bij elkaar kunnen vinden en elkaar goed begrijpen omdat ze van dezelfde sekse zijn. Mannen zijn schatten en onmisbaar, maar ze weten niet hoe wij ons kunnen voelen. Ze kunnen meelevend zijn en hun best doen, maar net zoals wij niet echt hun gevoelsleven kunnen herkennen kunnen zij dat bij ons niet, hoe sterk hun vrouwelijke kant ook ontwikkeld is. Daarom Zusterschap. Het opzoeken van mensen van je eigen geslacht om te delen. Vaak woordeloos. Een blik, een gebaar, een geruststellende glimlach zijn voldoende om je te laten weten dat we er voor elkaar zijn. Diep contact op gevoelsniveau. No comment, just sharing. Geven aan elkaar zonder terug te verwachten.
Of zit je nu in de fase dat je net het ergste achter de rug hebt, nog napuffend en je verwonderend over de heftigheid van afgelopen tijd? Vreselijk hè, wat er emotioneel aan energie door je heen kan gaan in deze tijd? Tijd om uit te rusten. Goed voor jezelf zorgen! Nee, joh, dat is niet egoïstisch, daar kan ik je nog een staaltje van vertellen, dat doe ik volgende keer, want deze column is alleen voor jou, het gaat nu niet over mij. Jij bent aan de beurt!!
Of ben je in een lichte fase? Dat komt mooi uit met het mooie weer!! Geniet ervan want dat heb je wel verdiend!!! Nog altijd geldt: zorg goed voor jezelf, ga lekker een dag op stap, verwen jezelf. Vier het leven, nu het mooi is!! Ik ben blij voor je dat het nu goed gaat met je. En als de volgende golf komt, herinner je dan dat jij de steractrice bent in je leven. Je speelt vele rollen in vele aktes en vele scènes, maar de rollen wisselen, jij niet. Jij blijft de STER van je levenstoneel. En ik, als toeschouwer, juich je toe en bewonder je. Je doet het prima!!!!!! Bravo!!!
Martine Clausen, souffleuse.

 

 


Heeft u vragen of wilt u reageren: klik hier