Bloemen
God gezien
vorige
volgende
column 2010-1

zaterdag 9 mei 2009 12:05

Aan het eind van de bestralingsperiode ging het een stuk beter met Erik. De laatste week begon hij zelfs ook weer wat grapjes te maken met Henk in de taxi. Henk was zo’n goede vriend geworden dat ik op een dag ineens besefte dat als aan de bestraling een einde kwam, we hem ook niet meer iedere dag zouden zien. Dat gaf me een heel naar knaagje in mijn buik.

De op een na laatste dag zaten Henk en ik in de wachtkamer op Erik te wachten en gaf Henk ook aan dat hij ons zou gaan missen. Er was zo’n band tussen ons drietjes ontstaan.
De laatste dag brak aan. Toen we voor het laatst de VU uit reden met de rolstoel zagen we Henk niet. Dat was vreemd dus wij weer naar binnen. Ik vond het zo gek. Erik dacht dat Henk even tanken was, maar hij had ons nog nooit eerder laten wachten. Al gauw kwam hij aanrijden. Ik reed de rolstoel naar de taxi. Henk hielp Erik er in. Ik bracht de rolstoel weg en toen ik terug kwam haalde ineens Henk een enorm boeket bloemen tevoorschijn. Dus daarom was hij iets later.
Kun je je voorstellen? Na al de weken van fantastische support, was hij het die ons bloemen gaf. Op het kaartje schreef hij: ‘Vrienden kom je zomaar tegen’. En zo is het ook.

Die laatste rit terug spraken we geen woord. De bloemen lagen op mijn schoot. Het was eigenlijk een feestdag, maar ik voelde me triest dat Henk uit ons leven ging verdwijnen. Dat klinkt je misschien vreemd in de oren. Maar ik heb in Henk de schoonheid van een waarlijk heilig en spiritueel mens ontdekt. Dat heeft niets met religie of zo te maken. Henk is zorgzaam, rustig en heel gevoelig. Hij is onbaatzuchtig en behulpzaam. Zonder er iets voor terug te vragen helpt hij en geeft hij steun aan mensen. Ik zie in hem de kwaliteiten die ik ook de Dalai Lama, en moeder Teresa toedicht ook al spreekt Henk spreekt plat Amsterdams en rookt hij shaggies. Hij is eenvoud gepersonifieerd. Maar ik heb hem in zijn ziel gekeken en daar de Spirit gezien. Hij is een prachtmens. Ik heb God ontmoet in een taxichauffeur. En ik voel me zó ontzettend diep verbonden met hem. Een vriendschap die nooit meer over gaat.


Heeft u vragen of wilt u reageren: klik hier