kanker
Confuus: verschillende meningen
vorige
volgende
column 2010-1

zondag 7 december 2008 20:13 door wake-upcall

Ik voel me verdrietig. Misschien komt het omdat ik me tegelijkertijd erg moe voel. Dan is het toch moeilijker om steeds zo peppie te zijn. Afgelopen week was veel te vol en te druk voor me. Sinterklaas voorbereiden terwijl je eigenlijk wel iets anders aan je hoofd hebt, maar ja dat doe je dan toch voor de kinderen. Dit jaar hadden we voor het eerst lootjes getrokken, dus dat was wel iets gemakkelijker, maar er gingen gewoon een aantal andere dingen mis waardoor ik bekaf was nog voor het heerlijk avondje begon.

Op zich ben ik steeds erg positief. Ik had voor Erik een arts gevonden in Keulen, Dr Gorter, die op een andere manier naar kanker kijkt. Deze arts doet een aantal interventies om het immuunsysteem van het lichaam te versterken, omdat in geval van kanker, de stofwisseling en het immuunsysteem volledig van de kaart zijn. Drie dingen spraken me aan:
1 – dendritische celtherapie: het afnemen van wat bloed van de patiënt. Daaruit worden monocyten (soort bloedcellen) geisoleerd die in een laboratorium een wisselbad van verschillende cytokinen wordt gegeven waardoor de bloedcellen als het ware gedwongen worden zich in een week te differentiëren tot dendritische cellen. Zo worden tientallen miljoenen dendritische cellen verkregen die weer teruggeven worden aan de patiënt. Via het bloed komen de dendritische cellen in weefsels terecht waar ze alles waarnemen wat schadelijk is. Die informatie geven ze door aan de natuurlijke killercellen in het lichaam die op hun beurt weer uitstromen om die schadelijke cellen uit te schakelen. Door dit belangrijke afweermechanisme wordt kanker bestreden. (bron: http://www.indrasurya.nl/index.php?rubriek=25&artikel=643)
2 – iscador therapie (toediening maretak via injecties in bloedbaan om tumor te reduceren)
3 – hyperthermie: Als je de lichaamstemperatuur drie graden verhoogt, wordt de stofwisseling bijna twee keer zo snel. Tumorcellen kunnen het dan niet meer bijbenen en gaan kapot.
En wat me natuurlijk verder aansprak was het feit dat er niet onmiddellijk gezegd werd dat bestraling en chemokuur de enige opties zijn om Erik te genezen.
Ik belde dus met Keulen, helaas was Dr Gorter die dag niet aanwezig maar ik mocht mijn telefoonnummer achterlaten, dan zou hij wel terugbellen. Later belde ik nogmaals, toen kreeg ik zijn emailadres. Ik mailde en hoopte dat hij zou terugbellen. De volgende dag belde ik nog een keer, ik was waarschijnlijk veel te ongeduldig, maar de vriendelijke secretaresse begreep het allemaal en zei: bel je soms voor een afspraak? Waarop ik bevestigend antwoordde en ze me zei: nou dan maken we die toch alvast. Dus zo kregen we een afspraak voor de woensdag een week later om 10 uur ’s morgens. Ik was opgetogen.

Daarna belde ik naar de radioloog. Ik vroeg een kopie van de CT scan, het leek me wel handig om dat mee te nemen naar Dr Gorter. Ze vroeg me wat ik er mee wilde en legde uit dat we voor een second opinion gingen. Geïnteresseerd vroeg ze naar welk ziekenhuis we gingen. Ik zei dat we naar Duitsland gingen, waarop ze vroeg naar welke arts. Ze benadrukte dat het prima was dat we voor een tweede mening gingen, maar dat ze toch ook vond dat de bestraling niet te lang uitgesteld mocht worden. Ik vertelde dat we nu eenmaal pas op woensdag terecht konden en uiteindelijk vond ze het goed de eventuele bestraling en chemo een week uit te stellen.
Daarna moest ik aan het werk. Ik had een cliënt.

Na mijn werk kwam ik weer bij Erik, kijken hoe het ging. Erik vertelde dat de radioloog nog een keer gebeld had. Hij was enigszins teneer geslagen. De radioloog had met de oncoloog gebeld en overlegd. De oncoloog bleek de naam Dr Gorter ooit wel eens gehoord te hebben, maar had aangegeven dat alle praktijken van deze arts nooit wetenschappelijk waren bevestigd. Kortom: hij raadde het sterk af. Erik was een beetje bedremmeld maar leek overgehaald. Hij wilde niet meer naar Keulen. Hij had gezocht op internet en niets positiefs gevonden over Dr Gorter. Ik wilde niet teveel aan hem laten merken. Maar ik was stomverbaasd. Ikzelf had op internet slechts positieve dingen over Dr Gorter en zijn therapie gevonden…


Heeft u vragen of wilt u reageren: klik hier